Un proiect de act normativ pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor prevede unele modificari ale conditiilor de creditare prin programul Prima Casa. Locuintele cumparate astfel pot fi schimbate, modificate sau extinse.

Recent au fost introduse prevederi prin care creditele  pentru Prima Casa pot fi acordate atat in lei, cat si in euro, iar din 2013 vor fi oferite si alte facilitati pentru participantii la acest program.

 

Schimbarea locuintei

Conform prevederilor incluse in proiect, locuinta achizitionata printr-un credit Prima Casa poate fi schimbata, daca devine improprie cerintelor de locuit, cu acordul Ministerului Finantelor si al finantatorului. Expertii AvocatNet au precizat ca, pentru a putea fi schimbata locuinta, trebuie intrunite anumite conditii. Concret, casa trebuie sa devina improprie cerintelor de locuit, ca urmare a unor vicii ascunse ori a unor daune cauzate de calamitati naturale, acoperite de asigurarea locuintei . Astfel polita de asigurare a locuintei acopera daunele provocate de incendii, cutremur, inundatii si alunecari de teren. De asemenea, polita acopera si daunele indirecte provocate locuintelor de calamitati naturale.

Reglementari

Reglementarile propuse de Finante prevad ca valoarea noii locuinte dobandite de beneficiar trebuie sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat initial. In plus, se ofera conditii pentru contractarea unui alt credit Prima Casa. Astfel, in cazul in care locuinta a suferit daune ( incendii, cutremure, inundatii sau alunecari de teren) atat de mari incat nu mai poata fi utilizata, beneficiarul poate achizitiona o noua locuinta in cadrul programului. Potrivit proiectului, se poate contracta un nou credit Prima Casa doar daca locuinta afectata prezinta daune evaluate la o valoare de cel putin 50% din valoarea creditului acordat initial.

Alte prevederi

Creditul contractat initial in cadrul programului trebuie stins. Ministerul Finantelor si finantatorul, in calitate  de cesionari/beneficiari ai drepturilor de despagubire provenite din polita de asigurare a imobilului avariat, pot aproba utilizarea sumelor provenite din plata daunelor pentru cumpararea altei locuinte. Pe de alta parte, beneficiarii creditelor pot efectua modificari, lucrari de interventie sau extindere a locuintei achizitionate, operatiuni care nu erau permise in vechea lege. Ipoteca va acoperi si extinderile locuintei, care vor fi inscrise in Cartea Funciara.


Sursa: http://www.enational.ro/actualitate/noi-conditii-pentru-prima-casa-in-2013-219407.html/#ixzz2JGelplEH

« Înapoi la articole