Statul va aloca şi anul viitor un plafon de garanţii pentru acordarea a aproximativ 5.000 de împrumuturi „Prima Casă“, în condiţiile în care doar programul guvernamental a reuşit în ultimii ani să stimuleze creditarea ipotecară.

După succesul înregistrat în ultimii ani de programul guvernamental „Prima Casă“, prin care statul acordă garanţii de 50% din valoarea împrumuturilor acordate de bănci pentru achiziţionarea unei locuinţe, Guvernul pregăteşte lansarea celei de-a cincea etape. Mai exact, programul va continua şi în 2013 cu garanţii suplimentare de 200 de milioane de euro, suficiente pentru aproximativ alte 5.000 de credite, se arată într-un proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor. 
 
Fondurile suplimentate ar trebui să ajungă cel puţin până la jumătatea anului viitor, iar băncile care nu utilizează până la sfârşitul acestui an sumele alocate le vor putea folosi şi în 2013.   
 
Dacă hotărârea va fi aprobată, băncile vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat după ce au epuizat sumele anterioare, „evitându-se astfel instalarea panicii provocate de oprirea creditării persoanelor fizice care au întreprins demersuri şi au efectuat cheltuieli pentru a intra în program, respectiv au semnat antecontracte de vânzare cu termene stricte de perfectare a contractelor de vânzare-cumpărare“, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
 
Cerere în creştere la sfârşit de an
 
Adrian Jantea, director promovare şi distribuţie persoane fizice în cadrul BRD, susţine că în sucursalele băncii se vede o cerere în creştere pe acest final de an pentru creditele „Prima Casă“, probabil şi din cauza incertitudinii în privinţa continuării programului în 2013. 
 
„Continuarea programului «Prima Casă» şi în anul 2013 ar reuşi să mai anime puţin o piaţă imobiliară care începând din anul 2009 a beneficiat de tranzacţii datorate în măsură destul de mare acestui program“, a declarat Jantea, potrivit „Ziarului Financiar“.
 
Soldul creditelor ipotecare a crescut în criză, în bună măsură, datorită împrumuturilor acordate prin programul guvernamental „Prima Casă“. Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, creditele pentru locuinţe au urcat cu 6,21% în primele 10 luni, până a echivalentul a 8,2 miliarde de euro, în condiţiile în care componenta în euro a înregistrat un avans de 7,7%, până la 6,86 miliarde de euro.   
 
De la lansarea programului, în iulie 2009, băncile au acordat peste 74.000 de credite „Prima Casă“, valoarea lor depăşind 2,9 miliarde de euro. În primele 10 luni ale acestui an, numărul de garanţii acordate de stat în programul „Prima Casă“ s-a ridicat la peste 22.000, garanţiile depăşind 415 milioane de euro. Aproximativ 85% dintre cei care contractează un împrumut „Prima Casă“ au sub 35 de ani, iar valoarea finanţării este de aproximativ 40.000 de euro.
 
În cea de-a patra etapă a programului guvernamental, derulată în acest an, s-au înscris 16 bănci: BCR, BRD, CEC Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, OTP Bank, UniCredit Ţiriac Bank, Credit Agricole (fosta Emporiki Bank), Leumi Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Bancpost, Alpha Bank, Millennium Bank, Piraeus Bank, Banca Românească şi RIB. Primele nouă enumerate au solicitat alocarea de sume din plafonul suplimentar de 200 milioane de euro stabilit în vara acestui an. Aceste sume pot fi utilizate numai până la la finele acestui an, în conformitate cu legislaţia actuală. Suma reprezentând diferenţa rămasă neutilizată din plafonul alocat pentru acest an va fi publicată pe site-ul FNGCIMM şi Ministerului Finanţelor Publice până la 15 ianuarie 2013.
 
Chiar dacă încă de la debutul programului a existat posibilitatea finanţării atât în lei, cât şi în euro, băncile au mizat pe ofertele în valută datorită cererii mai mari determinate de avantajul costului mai mic pe această componentă. Treptat însă, având în vedere riscul valutar pe care îl presupune creditarea în euro, băncile au lansat şi oferte în lei în cadrul programului. BCR a dat drumul în februarie la creditele „Prima Casă 4“ în lei, iar din toamnă a hotărât să acorde împrumuturi ipotecare numai în monedă naţională, inclusiv prin programul susţinut de stat. Şi BRD a introdus recent o variantă de credite „Prima Casă“ în lei. 
 
Avantajele programului
 
Statul garantează în proporţie de 50% creditul contractat de client prin programul „Prima Casă“. 
Împrumutul poate fi contractat şi de proprietarii de locuinţe cu o suprafaţă mai mică de 50 de metri pătraţi. 
Avansul minim este de 5% din valoarea locuinţei, în condiţiile în care, în cazul unui împrumut clasic, avansul minim ajunge şi la 25%. 
Dobânda la „Prima Casă“ este de maximum 4 puncte procentuale plus EURIBOR la trei luni pentru creditele în euro, respectiv 2,5 puncte procentuale plus ROBOR la trei luni pentru cele în lei.
« Înapoi la articole