„Actul normativ reglementează un set de măsuri menite să asigure derularea programului fără sincope, creându-se premisele utilizării integrale a plafonului alocat pe anul 2012 și stabilirea unui plafon suplimentar pentru anul viitor”, se precizează într-o informare postată pe site-ul Guvernului.

În actul normativ elaborat de MFP se precizează că măsura este necesară „pentru a se asigura continuarea programului Prima casă în condiţii optime şi în prima parte a anului 2013, fără a se crea panică în rândul beneficiarilor care doresc achiziţionarea unei locuinţe şi care nu pot finaliza acest proces până la finele anului 2012”.

Din cei 16 participanţi la etapa a patra a programului, un număr de nouă finanţatori (respectiv BCR, BRD, CEC, Banca Transilvania, OTP, Unicredit, Raiffeisen, Credit Agricole, Leumi Bank) au solicitat alocarea de sume din plafonul suplimentar de 200 milioane euro, conform legislaţiei actuale acestea pot fi consumate numai până la 31 decembrie 2012.

Practic, „finanţatorii vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat după ce au epuizat plafoanele anterioare, evitându-se astfel instalarea panicii provocate de oprirea creditării persoanelor fizice care au întreprins demersuri şi au efectuat cheltuieli pentru a intra în program, respectiv au semnat antecontracte de vânzare cu termene stricte de perfectare a contractelor de vânzarecumpărare”. În plus, prin aceeaşi HG aprobată marţi „pentru anul 2013, se propune alocarea unui plafon suplimentar al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 200 milioane euro, care să permită continuarea programului până la cel puţin mijlocul anului 2013, în condiţiile actuale”.


« Înapoi la articole